Maslo verzus rastlinné margaríny

Maslo obsahuje asi 80 % tuku a na 100 g až 3150 kJ. Rastlinné tuky obsahujú 80 ale aj 30 % tuku a výrazne menej nasýtených mastných kyselín. Rastlinné tuky obsahujú na 100 g od 1500 do 3000 kJ. Poskytujú však priestor na ušetrenie prijatej energie ich správnym výberom a dobrá roztierateľnosť zabezpečí, že ich spotrebujete menej.

Odporúčanie:
Pri chudnutí odporúčame uprednostňovať bežné rastlinné margaríny. Neobsahujú cholesterol, pretože ten sa nachádza len v potravinách živočíšneho pôvodu, obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, u ktorých bol dokázaný priaznivý vplyv na zdravie človeka. Sú obohatené o vitamíny A, D a E, omega 3 mastné kyseliny a vápnik. Špeciálne druhy margarínov obsahujú pridané fytosteroly, ktoré znižujú hladinu cholesterolu.